onsdag 17. november 2010

Ekte gammeldagse emaljeskilt

- med klassisk design, som har vært en fast del av gatebildet siden H.C. Andersens tid.

Fra midten av 1800-tallet ble den blå fargen flittig brukt til husnummer og gateskilt over hele Europa. Resultatet ble like pent som funksjonelt. Man skulle egentlig tro at dette fargevalget ble gjort av estetiske grunner, men grunnen var at man kun hadde denne fargen, utenom hvitt og svart, til rådighet i emaljeproduksjonen.

11x14cm

15x15cm

12,5cm


15x15cm

10x11cm


1927-serien

Historie
Emalje er resultat av sammensmelting av glasspulver på et underlag, normalt mellom 750-850 grader celsius. Pulveret smelter og størkner og herder til en glatt, holdbar glassaktig overflate på metall, glass eller keramikk.
I følge enkelte kilder kommer ordet emalje fra det høytstående tyske ord smelzan (å smelte) via gammelfransk esmail.

Sjablong
Skiltene utføres med ekte glassemalje og sjablongteknikk, som er den opprinnelige fremstillingsmetode. Fremstillingen foregår utelukkende for hånd. Slik oppstår de små unøyaktighetene som gir skiltene sitt unike håndverksmessige preg.
Håndsjablongarbeidet og den fete, blanke emaljen, er viktige kjennetegn og selve sjelen i de tradisjonelt fremstilte emaljeskiltene.

Brenning
Hvert enkelt emaljeskilt sjablongmales omhyggelig og brennes ved 800 grader celsius. Denne prosessen gjentas for hver farge. Emaljering er en keramisk prosess, hvor små endringer i luftfuktighet, temperatur og brennetid er avgjørende for emaljens nyanse og fremtoning.
Først når emaljen er smeltet og avkjølt kommer emaljens sanne farge til kjenne. Fremstillingen av emaljeskilt kan sammenlignes med fremstillingen av munnblåste glass, der to eksemplarer ikke er lik.

Bruk
Produktenes mest innlysende kvalitet er det klassiske designet som er velkjent og verdsatt gjennom generasjoner over det meste av Europa. Den viktigste funksjonelle kvaliteten er emaljens ekstreme hardhet som gir motstandsdyktighet overfor sol og regn. Dette sikrer hvert eneste skilt et langt og nærmest vedlikeholdsfritt liv.


Montering
Alle skilt leveres med monteringsmateriell inkludert. Til navneskiltene medfølger små messingskruer til treverk. Til husnumrene medfølger de værbestandige "Climate-X" torx skruene, sorte nylonskiver samt plugger til muren.

Vi anbefaler at skruene ikke skrus for hardt slik at du unngå skader på emaljen. Emaljen kan sammenlignes med en tynn glassering. Så lenge emaljen er intakt, er den nærmest et ugjennomtrengelig vern mot vind og vær.
1 kommentar:

  1. Emaljskyltar är sååååå fina :)

    BLOGGPARTY hos mig
    Välkommen
    Håkan

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.